תקופת נפילת המטאורים, המכונה גם מטר מטאורים, מתייחסת לאירוע שמימי שבו ניתן לצפות במספר רב של מטאורים או כוכבים נופלים הקורנים מנקודה מסוימת בשמי הלילה.
כאשר מתכננים לצפות בממטרי מטאורים , חיוני לבחור מיקום הרחק מאזורים עירוניים וממקורות מרכזיים של זיהום אור. זה יבטיח את הנראות הטובה ביותר של המטאורים.
בעוד שממטרים מטאורים יכולים להתרחש לאורך כל השנה, תקופות מסוימות ידועות בהפקת פעילות מטאורים תכופה ונראית לעין. במקרה של המדבר בישראל, ישנם כמה מטרי מטאורים בולטים שחובבי אסטרונומיה יכולים לצפות לצפות בהם.
פרסאידים (אוגוסט): מטר המטאורים של הפרסאידים הוא אחד מממטרי המטאורים השנתיים הפופולריים והאמינים בעולם. זה מתרחש בדרך כלל מסוף יולי עד סוף אוגוסט, בשיאו בסביבות ה-12 או ה-13 באוגוסט. במהלך הזמן הזה, כדור הארץ עובר דרך הפסולת שהותיר אחריו השביט סוויפט-טאטל. נראה שהמטאורים קורנים מקבוצת הכוכבים פרסאוס, ומכאן השם. בעוד את הפרסאידים ניתן לצפות ממקומות שונים בישראל, השמים הכהים וזיהום האור המזערי באזורי המדבר הופכים אותו למקום אידיאלי לצפייה במטאורים.
ג'מינידים (דצמבר): מטר המטאורים של הג'מינידים הוא עוד אירוע שנתי בולט שמציע תצוגה מדהימה של כוכבים נופלים. הוא מתרחש בסביבות אמצע דצמבר, כאשר שיא הפעילות שלו נצפה בדרך כלל בליל ה-13 או ה-14 בדצמבר. בניגוד לממטרים רבים אחרים של מטאורים, הג'מינידים אינם קשורים לשביט אלא מאמינים שמקורם באסטרואיד בשם 3200 Phaethon. נראה שהמטאורים קורנים מקבוצת הכוכבים מזל תאומים, ובמבט מהמדבר הישראלי, הרחק מאזורים עירוניים, הג'מינידים יכולים להיות מרהיבים למדי.
Quadrantids (ינואר): מטר המטאורים Quadrantids ידוע בפעילותו הקצרה אך האינטנסיבית. הוא מתרחש בתחילת ינואר, כאשר השיא שלו מתרחש בדרך כלל בסביבות ה-3 או ה-4 בינואר. מקור הקוודרנטידים הוא אסטרואיד קטן בשם 2003 EH1. למרות שמטר מטאורים זה קצר חיים יחסית לאחרים, הוא יכול לייצר מספר גבוה של מטאורים בשעה בתנאי צפייה אופטימליים.
מתחם הארוח שלנו בכרמי שלום משמש מקום אידיאלי לחווית הצפיה במטר המטאורים, להנאה מזמן מדבר ונפלאות השמיים.
זכרו להתאזר בסבלנות ולאפשר לעיניכם להסתגל לחושך לתנאי צפייה אופטימליים. כמו כן, מומלץ להביא בגדים חמים, שמיכות, חטיפים ושתייה כדי להפוך את חווית הצפייה בכוכבים במדבר לנוחה ומהנה.
Comments